Smart-hus

Hva er et smart hus?

Du har sikkert hørt begrepet «smart house» blitt kastet rundt mye nylig. Du har sikkert også hørt ord som «smart home», «connected home», «connected house», «intelligent house» og til og med «domotics» (forkortelse for innomhus robotikk). Alle disse navnene beskriver nøyaktig det samme, men som de fleste som har hørt disse begrepene, vil du sannsynligvis begynne å mumle litt og endre tema hvis du ble bedt om å forklare nøyaktig hva de betyr…

Et smarthus er et hus som bruker de nyeste elektroniske teknologiene og datastyring for å kontrollere eller automatisere et antall forskjellige aspekter ved huset. Å bygge et smarthus krever noen grunnleggende tanker om design og teknologi.

Hvorfor vil jeg ha et smart hus?

Det er fire veldig praktiske grunner til at folk investerer i smart house-teknologier. I ingen spesiell rekkefølge er disse:

Bekvemmelighet

Smarte hjem kan bidra til å forenkle komplekse oppgaver, eller til å automatisere dem fullstendig.

Sikkerhet

Ved hjelp av sensorer og kommunikasjonsteknologier kan hjem overvåkes nøye og kontinuerlig fra hvor som helst.

Komfort

Klima- og belysningssystemer kan justeres automatisk i henhold til tid på dagen, utetemperaturen eller ditt individuelle humør.

Effektivitet

Smarte hjem kan kontrollere når ting slås på og av, og holde oversikt over nøyaktig hvor og hvor mye energi som brukes i hjemmet ditt.

Hva gjør et "godt" smart hjem?

Hvert smarte hjem er forskjellig når det gjelder hva det gjør og hvordan det handler om det, men generelt sett er målingen på et «godt» smart hjem i hvilken grad det forbedrer hjemmet ditt, og hvor diskret det oppnår dette.

Det nytter ikke å ha teknologi for teknologiens skyld – hvis det å administrere det smarte hjemmets systemer krever mer tid, kostnader og krefter enn det som kreves for å gjøre ting manuelt, kan du like godt ha ansatt en butler.

Hvis klimakontrollsystemene dine er automatiserte, for eksempel, bør de tilpasse seg kontinuerlig for å holde huset komfortabelt akkurat der du trenger det. Ideelt sett bør dette gjøres diskret, og på en måte som sikrer maksimal effektivitet. Du bør også kunne raskt og raskt overstyre automatiserte innstillinger uten å måtte bryte med kompliserte kontroller, eller dra til den andre enden av huset for å gjøre det.

Smarte hjem - hvordan fungerer de?

De fleste smarte hjem bruker smarte ledninger eller et spesialbygget hjemmenettverk for å la forskjellige deler av huset kommunisere med et sentralt kontrollsystem. Timere, brytere og sensorer brukes til å bestemme når og hvordan forskjellige automatiserte systemer skal fungere, og forskjellige «scener», makroer og hendelser kan etableres for å kaskade forskjellige kontroller for forskjellige scenarier.

 

Når du for eksempel kommer hjem fra jobb, kan en sensor oppdage at du har kommet hjem og slå på visse lys, deaktivere forskjellige sikkerhetstiltak og varme opp stuen. Når du skal legge deg, kan det aktivere sikkerhetssensorer, trekke alle gardinene og slå av lys og apparater.

Installasjon og kostnad

Uansett hva slags system du planlegger å installere, er det alltid bra å snakke med et tilpasset installatør først. Ikke bare vil de kunne gi deg råd om hva slags system som best passer dine behov, men de kan også bidra til å sikre at det installeres på den mest effektive og kostnadseffektive måten.

Som de fleste ting som gjør livet enklere, gjør det til en pris å gjøre huset ditt til et tilknyttet hjem. Enkle systemer kan installeres rimelig billig, men jo mer du har råd til, jo mer forseggjort, sikkert og funksjonelt blir systemet ditt. Budsjettet ditt er den eneste reelle grensen for hva du kan gjøre for å gjøre huset ditt til et smart hjem.

https://www.loxone.com/enen/blog/know-how/